fbpx

Paarden zijn altijd in mijn leven geweest 

Als klein meisje reed ik al paard. Doordat de universiteit voor mij te hoog gegrepen was heb ik een opleiding paardenhouderij gedaan. Daarna kwamen de paarden op de achtergrond, vooral omdat ik lang gestudeerd heb kwam het er niet van. Na mijn studie ben ik gaan werken in de verzekeringen en op dat moment begon mijn paardenbloed weer te stromen. Alleen was dat ook nog niet het moment, tot ik de opleiding van e-quine.com tegen kwam. Ik koos ervoor om iets leuks te gaan doen met paarden i.p.v. mijn eigen paard te kopen. Momenteel ben ik nog steeds werkzaam in de verzekeringen en doen mijn “paardenbedrijf” ernaast. Sinds 01-07-2020 heb ik het bedrijf “Zeeuws Paardengedrag” officieel ingeschreven bij de KvK. Op deze manier kan ik met paarden bezig zijn zonder dat ik de verplichting heb van een eigen paard.

Elke stap is bewust genomen 

Een eigen bedrijf starten vond ik best spannend want ineens komen er van allerlei zaken op je af. Bijvoorbeeld het hebben van een BTW-nummer, omzetbelasting, verzekeringen, etc. Toch kan ik wel op vrienden en familie terug vallen gezien mijn vader altijd een eigen bedrijf heeft gehad. Daarnaast hebben mijn zusje en de broer van mijn man ook een eigen bedrijf. Onbewust zal het ondernemen altijd wel in mij gezeten hebben, al heb ik dat besef nog niet eerder gehad. Als ondernemer weet je waarom iets doet, elke stap die ik maak maak ik bewust. Op het moment dat ik mijn werk in loondienst uitvoer begin ik me steeds meer af te vragen waarom ik dat doe/ voor wie ik aan het werk ben.

Niet alleen paarden, maar ook eigenaren

Momenteel train ik paarden met gedragsproblematiek. Dit is heel uiteenlopend. Van een paard wat niet in de trailer wil tot het niet kunnen longeren van een paard tot het beleren van paarden. Ik moet nog examen doen voor de opleiding gezien deze is uitgesteld door de Corona periode. Tijdens mijn werkzaamheden kwam ik erachter dat er heel veel vanuit de ruiter/ eigenaar afkomstig is en ik moet de ruiter/ eigenaar goed begeleiden door het proces heen. Dit stukje heb ik gemist in de opleiding en is een reden waarom ik nu de opleiding tot ruitercoach doe.

Klanten door Social Media

Het feit dat ik over elke stap bewust moet nadenken waarom doe ik dit, wat zijn de gevolgen en wat zijn de effecten geeft mij de nodige spanning en toch heel gek geeft het mij ook energie. Zo kost bijvoorbeeld social media best veel tijd en energie. Tot het moment dat ik merkte dat mensen werkelijk de post bekijken, erop reageren en er zelfs klanten uit voort komen gaat het haast vanzelf. Ik begin daarin ook steeds meer mijn weg erin te vinden door het maken van post in te plannen wat het gemakkelijker maakt. Ik merk hierin wel dat het maken van stories niet echt mijn ding is en dit is ook het eerste wat ik vergeet als ik het druk heb. Doordat ik geen paarden heb getraind in de Corona periode heb ik me op een aantal online zaken gericht. Hierdoor heb ik een aantal programma’s ontdekt die mij helpen met het plannen content.

Blij Paard + Blije eigenaar = voldaan gevoel 

Voor mij blijft de uitdaging de verschillende paarden en eigenaren. Er zijn nog zoveel zaken te verbeteren binnen de paardenwereld waar ik me graag hard voor wil maken. Als ik dan een paard en een eigenaar blij kan maken dan ga ik me een voldaan gevoel naar huis.

Onzichtbaar lijntje 

Omdat paarden anders op mij reageren dan op zijn/ haar eigenaar zeg ik altijd dat ik “magic fingers” heb. Onlangs zijn een klant tegen mij “Annelies nu weet ik wat jij voelt die verbinding met je paard…zo gaaf. Alsof er een onzichtbaar lijntje tussen mij en mijn paard aanwezig is”. Toen ik dit hoorde snapte ik gelijk wat ze bedoelde, daarbij wist ik ook gelijk dat ik het goed had gedaan.

2021 meer tijd voor mijn bedrijf

In het aantal klanten ben ik nog zoekende. Ik heb vanaf het begin berekent dat als ik 2 klanten in de week heb dan kan ik een halve dag minder in loondienst werken. Op dit moment heb ik zo’n 4 tot 6 klanten in de week. Ik heb met mezelf en mijn man afgesproken dat ik voor nu een buffer op ga bouwen en als in januari 2021 mijn buffer groot genoeg is ga ik minder werken. Even afwachten of dit een hele of een halve dag gaat worden. Ik verwacht dan ook nog gestructureerde om te kunnen gaan met bijvoorbeeld social media.

Een leuke spreuk kwam ik pas tegen en die wil ik (toekomstige) ondernemers mee geven:

Alles wat je aandacht geeft groeit

Zie het als een investering 

Omdat ik zelf nog niet zo lang bezig ben richt ik me op social media om naamsbekendheid te krijgen. Indirect geef ik aandacht aan klanten hierdoor merk ik dat mijn klantenbestand groeit. Ik weet als geen ander dat het erg moeilijk is om te schipperen tussen werk in loondienst/ eigen bedrijf/ gezin/ sociale contacten. Zie het als investering alleen dan houd je het vol!

Annelies Langebeeke Zeeuws Paardengedrag