fbpx

Wie ben ik?

Mijn naam is Daniëlle van Bokhoven-Gottschalk, getrouwd met Bart Gottschalk.  Ik ben woonachtig in Amstelveen en sinds 2015 eigenaresse van Pura Nobleza. 

Op het moment dat ik Pura Nobleza heb opgericht was ik reeds zo’n 8 jaar werkzaam als gevangenisbewaarder. Daarvoor ben ik werkzaam geweest in verschillende branches waaronder croupier bij Holland Casino, assistent-planner op een uitzendbureau voor transport en logistiek, grondstewardess bij Martinair, secretaresse, horecamedewerkster. 

Vanuit welke passie ben je je bedrijf begonnen?

Ik ben mijn hele leven al paardenmeisje, vanuit mijn ouderlijk huis in het Noord-Limburgse Venray liep ik letterlijk de achtertuin uit en kwam bij de manege terecht. Ik heb altijd paarden in mijn leven gehad en ik wilde altijd iets méér voor hen betekenen. Het is heel lastig om van je passie je werk te maken want waar begin je? In 2005 heb ik een hbo-opleiding Diergeneeskundig therapeut afgerond met specialisatie paarden. De aard van het paard, hun basisbehoeften, alle dingen die wij doen waarmee we de fysieke en mentale staat van onze paarden beïnvloeden heeft mij altijd bezig gehouden. In 2013 ben ik verschillende keren afgereisd naar het prachtige Andalusië waar ik mijn mooie PRE Lucio heb gevonden. Ik raakte in contact met verschillende fokkers en was gefascineerd door de mooie handgemaakte lederen ruitersport producten die ik tegenkwam. Andere typen zadels en hoofdstellen, bijzonder mooie producten waar ik een kans in zag. Ik besloot spullen te gaan importeren uit Spanje en Portugal en me te gaan verdiepen in de bijzonder opbouw van de zadels. Pura Nobleza werd geboren. Toen ik in 2014 de diagnose fibromyalgie kreeg en destijds als gevangenisbewaarder werkte wist ik dat ik het roer om moest gaan gooien. Ik besloot om MSFC-zadelpasser te worden. Ik had op dat moment de drijfkracht, de financiële middelen en de mogelijkheid qua tijd om iets heel anders te gaan doen waar ik wél gezond oud mee kon worden. 

Zit ondernemen in de familie?

Ondernemen zit zeker in de familie, mijn vader is ook zelfstandig ondernemer geweest en heeft diverse bedrijven opgericht en ook veel risico’s genomen. Een hele harde werker waardoor wij een hele mooie jeugd hebben gehad en paardrijden tot de mogelijkheden kon behoren. 

Wat geeft je energie en plezier in het ondernemerschap?

Ik ben gezegend met mijn mogelijkheden en heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Ik ontmoet telkens nieuwe en interessante mensen met een mooi verhaal en bijzondere paarden. Ik kom op de mooiste plekken van Nederland, België, Duitsland en Spanje. Mijn werktijden en planning kan ik zelf bepalen, hierdoor heb ik veel vrijheid. 

Het is ontzettend leuk om te kijken welke spullen we gaan inkopen en waar de behoefte ligt. Nieuwe leveranciers te vinden die nét dat speciale product kunnen leveren. Pura Nobleza heeft producten die niemand anders verkoopt. Ik wil graag speciaal blijven daarin en koop ook slechts enkele stuks in en heb geen grote voorraad. Ik krijg veel klanten die met de handen in het haar zitten vanwege de afwijkende conformatie die veel (Iberische) paarden hebben en waarbij de meer conventionele zadels nét niet goed liggen. Het is een uitdaging om ook voor dat extreem korte, rond geribde en soms overbouwde paard een goed passend zadel te laten maken.  Ik ben dealer van een aantal bijzondere zadelmerken welke ik met zorg heb uitgezocht en waarbij we ontzettend goede resultaten zien. Iedere dag in de buitenlucht, werken met paarden en mensen blij maken geeft mij enorm veel energie. 

Wat vind je lastig of moeilijk aan het ondernemerschap?

Ik kom uit de justitiële wereld waar ik uiteindelijk 12 jaar heb gewerkt voordat ik de stap naar volledig ondernemerschap heb genomen. In deze wereld ben je nooit alleen, alles wat je meemaakt ervaar je samen met één of meerdere collega’s. Leuke dingen en ingrijpende dingen. Ik ben als zadelpasser veel onderweg en reis dan in mijn eentje. Ik heb altijd alléén contact met mijn klanten, dat betekent de leuke momenten maar ook soms de vervelende momenten. Dit moet ik altijd in mijn eentje oplossen. Als ik wil ventileren dan bel ik een vriend of mijn man, even mijn verhaal doen voordat ik bij de volgende klant ben. Wat ik ook lastig vind is het Social media stuk op peil houden. Zorgen dat je gezien blijft worden, dat je positie op Google goed is, de teksten van je website en Facebook/Instagram blijven pushen, daar gaat veel tijd in zitten. Meer dan je je realiseert in deze tijd. 

Waar we momenteel vooral tegenaan lopen in Spanje en Portugal zijn de wereldwijde corona omstandigheden waardoor veel bestelde producten vertraging oplopen in de productie of tijdens transport. Dit is uitermate frustrerend omdat je hier als verkopende partij totaal geen invloed op hebt, je geldstroom relatief stil ligt en je eigenlijk dagelijks bezig bent met je afwachtende klanten te informeren terwijl je maar één ding wilt…mooie spullen afleveren. Ik kan niet wachten tot alles weer normaal wordt!

Kun je iets vertellen over je niche en waarom je hiervoor gekozen hebt?

De Iberische paardenwereld is voor mij pure passie. Als kind tekende ik al barokke paarden met dikke ronde billen en een elegante stevige hals met veel manen. Het ideale plaatje voor mij. Toch duurde het tot mijn 43ste voordat ik daadwerkelijk mijn eigen barokke PRE ging kopen in het mooie Andalusië. Ik ben op de mooiste plekken geweest en voelde me als een kind in een snoepwinkel. De passie en inzet van de Spaanse fokkers, de cultuur, de sfeer, de uitstraling, alles voelde compleet.  Ik zocht in Nederland contact met gelijkgestemden en ontdekte de Vereniging van het Spaanse paard in Nederland. Een gezellige club gepassioneerde Spaanse paardenfokkers en eigenaren waar ik uiteindelijk zo’n 5 jaar algemeen bestuurslid van ben geweest. De sfeer binnen deze club ademt Andalusië en ik voelde me direct thuis. Hier ontmoette ik ook Ivonka Dopieralski, een zeer waardevolle vriendin en de beste paardenfotograaf die er is! Zij staat altijd voor mij klaar en heeft het prachtige fotomateriaal voor Pura Nobleza gemaakt.  Ik ontdekte dat er vraag was naar traditionele Spaanse en Portugese ruitersportartikelen en vooral naar goed passende kwalitatief hoogstaande aanpasbare zadels. Omdat ik nog relatief onbekend was binnen de zadelpassers wereld heb ik mij inderdaad gericht op deze nichemarkt en besloten dat ik me moest richten op deze speciale doelgroep. Deze groep is voor mij groot genoeg en hierin heb ik mij gespecialiseerd. Inmiddels weten niet alleen de Iberische paardeneigenaren mij te vinden maar word ik ook gevraagd voor Fjorden, Tinkers, Friezen, koudbloeden maar ook KWPN-ers. Ik ben niet de standaard zadelpasser met Engelse dressuur en springzadels. Ik ben de zadelpasser met het andere type zadel waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Ik kan jouw droomzadel laten maken. 

Is er iets wat je nu weet wat je bij de start van je bedrijf anders aangepakt zou hebben?

Als je ziet wat de invloed van Social media is en hoe belangrijk je scores zijn op Google dan had ik mij daar vooraf meer op geconcentreerd. Alle zadelklanten die mij benaderen komen feitelijk via mond tot mond reclame. Daar gaat tijd overheen en dat kun je aan de voorkant niet beïnvloeden. Mijn webshop daarentegen zou beter kunnen lopen maar is een extra service, geen core business. Ik merk momenteel dat het ontbreken van de evenementen, wedstrijden een zeer negatieve uitwerking heeft op mijn online verkopen. Mensen willen spullen zien alvorens ze overgaan tot aankoop. Ik heb 100% Europese lederen producten welke handgemaakt worden in Spanje en Portugal. Dat voel je, dat ruik je en dat zie je. Omdat de grondstoffen en de productiekosten hoger zijn dan in Azië verkoop ik dus geen goedkope imitatie spullen. Onze producten zijn van eersteklas kwaliteit, maatschappelijk verantwoord en vallen daardoor in het hogere segment. Omdat je natuurlijk niet op een foto mijn kwaliteit kunt beoordelen en bij de concurrerende partij een soortgelijk product voor een lagere prijs kunt kopen mis ik de situaties waarbij men ook echt mijn kwaliteit kan beoordelen en uiteindelijk voor mijn product zal gaan. 

Wat is voor jou altijd een uitdaging in je werk?

Tevreden klanten en probleemoplossend te werk gaan. MSFC-zadelpasser worden betekent eerst je diploma halen en het echte werk ga je in de praktijk ervaren. Geen paard is hetzelfde, geen probleem is hetzelfde. En soms weet je het even niet meer, dat gebeurt ook.  Momenteel ligt de uitdaging voornamelijk op het corona-problematische. Vanwege de wereldwijde vertragingen welke het gevolg hiervan zijn bestaat een groot gedeelte van mijn klantencontact uit het informeren wanneer de vertraagde zendingen worden verwacht. Door extreem lange wachttijden is de kans aannemelijk dat je klanten gaat verliezen. Daar baal ik enorm van want ik heb totaal geen invloed op alles wat er momenteel gaande is. Dit gaat uiteindelijk geld kosten.

Waar word jij het meest blij van?

De positieve reacties op Social Media, die klant die zo blij is met een nieuw zadel of een mooi hoofdstel, dat paard wat zo mooi aan het ontwikkelen is, die atrofie die volledig verdwijnt, mijn loyale sponsor ruiters Romy Huisman en Carmen Coronel die zo goed presteren, de contacten die je opdoet, de plekken waar je komt, de bijzondere paarden die je ontmoet, het extra zintuig wat je gaat ontwikkelen, mijn trips naar de leveranciers in Spanje en Portugal. Te veel om op te noemen!

Heb je voldoende klanten? Zou je daarin iets willen veranderen, zoja wat?

Ik heb in principe voldoende klanten. Ik wil ook genoeg aandacht kunnen besteden aan iedere klant. Naast de bestaande klanten en de nacontroles melden zich telkens weer nieuwe klanten en ben ik er lekker druk mee. 

Heb je wel eens iets bijzonders/geks/grappigs meegemaakt met een klant?

Over het algemeen heb ik altijd direct een leuk contact met een klant. Ook in het na traject blijft het contact dan gemoedelijk. In een sporadisch geval wil ik wel eens een consult vroegtijdig beëindigen. Zo was ik enkele weken geleden bij een zeer dwingend type welke niet in wilde zien dat haar paard ernstig ongemak en pijn vertoonde. Toen ik haar vroeg of zij haar paard ooit had na laten kijken door een specialist was dit niet nodig en zei ze letterlijk dat het een Lippizaner was en deze altijd zo overdreven kleinzerig waren. Zelfs bij oppervlakkige palpatie ging het paard letterlijk naar de grond van de pijn. Ik gaf haar aan hier niet me door te gaan en dat ik er in ieder geval geen zadel op ging leggen. Ik moest niet zo zeuren en er maar gewoon een zadel opgooien. Vervolgens kreeg ik ook nog om mijn oren dat ik niet medisch onderlegd was, er geen verstand van had en maar een beetje had lopen prikken in haar paard met mijn vingertjes. Ik moest ook maar even wachten op haar instructeur want die had er tenslotte wél goede kijk op en had verstand van zadels. Ik zat letterlijk binnen 6 minuten weer in mijn bus. Mijn betaalverzoek is uiteraard nooit voldaan. 

Wie is jouw grootste inspiratiebron en waarom?

Er zijn twee zeer ervaren collega zadelpassers waar ik veel aan heb gehad tijdens mijn opleiding en waar ik het praktijkgedeelte van de zadelpasser heb mogen ontdekken.  Marielle Rovers van Equimaro en Caroline Hardam van Flevo Horse support. Deze dames hebben met hun inzet, kennis en ervaring beiden hun prachtige bedrijf neergezet. Ik heb ook groot respect voor de ontwerpers van Signum zadels. Sinds 2018 mag ik mij als partner van het Signum team rekenen. Er zijn weinig zadels zó inventief, slim en technisch goed opgebouwd als deze Duitse zadels. 

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Met name het praktische gedeelte waarmee ik dagelijks te maken krijg zorgt voor mijn ontwikkeling. Geen paard is hetzelfde en geen probleem is hetzelfde. Zadelpassen is een momentopname en paarden ontwikkelen zich in de daaropvolgende periode. Ieder consult of nacontrole is een uitdaging. Ik weet op voorhand nooit precies wat ik aan ga treffen. Daarnaast blijf ik op wekelijkse basis contact hebben met mijn leveranciers, kan ik praktische problemen voorleggen en samen oplossingen bedenken. 

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

Ga voor je droom! Blijf jezelf onderscheiden en pak die kans wanneer deze zich voordoet!

Ik ben gezegend want van je passie je beroep mogen maken is het mooiste wat er is. 

Daniëlle van Bokhoven-Gottschalk – Pura Nobleza