fbpx

Wie ben ik?

Mijn naam is Emmy van der Beek, 48 lentes jong en woonachtig in Midden Limburg.

Gediplomeerd ruitercoach en gediplomeerd Deurne instructeur. Voeg hierbij een grote portie liefde, passie, gedrevenheid, professionaliteit en vooral empathie voor paard en mens aan toe. Met een kleine 40 jaar aan kennis en ervaring in huis. Als hobbyist, amateur en prof. Dan heb je mij in een notendop.

Het paardenvirus

Vanaf dat ik kon lopen zit dit virus in mijn bloed. Geen paard in de buurt werd voorbijgegaan zonder aai of knuffel. Manege lessen volgden al snel, met daaropvolgend een eigen pony. Na een super pony jeugd heb ik de keuze gemaakt om het serieus aan te pakken. Ik ging Deurne doen in de tijd dat Deurne nog Deurne was. Streng regime, het niet janken maar rijden en alles wat daarbij hoorde idee. Met na 4,5 jaar mijn instructeurs diploma op zak.

Voor, tijdens, en na Deurne heb ik het geluk gehad om veel, heel veel paarden te rijden. Onervaren, ervaren, groot, klein, lief, “stout’, goed, ‘slecht’ snel, langzaam, nerveus, cool en alles wat daartussen zit aan paarden zijn de revue gepasseerd. 

Aan al deze paarden heb ik twee grote en belangrijk aspecten te danken. Namelijk het leren anticiperen op elk paard als individu. Plus ervaring opdoen in goed leren zitten. En vooral te leren blijven zitten. En geloof me, dit ging in het begin gepaard met heel veel vallen en vooral daarna weer opstaan en doorgaan. 

Last but not least: de Ruitercoach opleiding. Hierin kwam het bewust observeren en analyseren van houding en zit van de ruiter voor mij naar voren. En tevens welke effecten die juiste (of onjuiste) ruiterhouding biomechanisch gezien heeft op een paard. Daarnaast heb ik geleerd wat de mentale staat van de ruiter voor invloed heeft op het paard en vice versa.

Met de eerdere opgedane ervaring in technisch rijden samen met deze verdiepende coach opleiding is nu mijn plaatje compleet. Fysieke instructie en mentale coaching in een pakket. Dit doe ik samen met mijn rijsimulator Joker.

Van retailbranche naar missie

Ik ben de laatste 10 jaar werkzaam geweest in de retailbranche. Ik heb als storemanager gewerkt in een van de 250 zaken van het Designer Outlet in Roermond. Ondernemen zit niet in mijn familie. Mijn ouders zijn niet eens paardenmensen. Mijn opa daarentegen wel. Een generatie overgeslagen blijkt.
Paarden zijn altijd mijn passie gebleven. Een gevoel dat steeds sterker werd. Ik moest hier iets mee gaan doen. De Ruitercoach opleiding van Monya Spijkhoven, aangevuld met een aantal extra cursussen voor extra verdieping in de houding en zit van de ruiter. Mijn missie ontstond om deze manier een steen(tje) bij te dragen aan het welzijn van paarden. Ruiters leren bewust te rijden, niet alleen gelet op de ruiterhouding, maar ook op de biomechanica van het paard.

Mijn eigen bedrijf is een lang gekoesterde droom die ik nu heb waargemaakt. Vanaf scratch ben ik gestart. Mij geeft het ontzettend veel energie om ruiters de bewustwording en transformatie te laten maken dat fijn paardrijden niet heel moeilijk hoeft te zijn. De juiste mindset, training en goede handvatten meegeven is daarin mijn sterke punt. Ik ben een echt mensenmens. Ik vind het geweldig om ruiters met een hoop kennis, bewustwording naar zichzelf toe, huiswerk en een blij gezicht weer naar huis te laten gaan.

Heldere visie en niche

Tot zover vind ik nog niets lastig of moeilijk aan het ondernemerschap. Ik ben van mening dat als je een duidelijke heldere visie hebt van hoe je bedrijf eruit moet zien inclusief alle details je al een heel eind komt. Een hele belangrijke hierin is dat “nee” ook een antwoord is. Ik krijg regelmatig vragen van mensen wat buiten mijn expertise ligt. Hoe graag ik iedereen met paard op deze aardbol wil helpen, als het buiten mijn expertise ligt, leg ik dat graag uit waarom en verwijs ze door naar collega’s die hier wel goed in zijn. Dat is wel zo correct en eerlijk.

Houding en zit heeft mij altijd al gefascineerd. De eerste rit op rijsimulator Joker vond ik fenomenaal. Hoe een simulator als deze in een sessie zoveel bewustwording kon maken vond ik helemaal geweldig. Met ook gelijk de eerste rit op een echt paard met positief resultaat. Dat wilde ik ook. En zo geschiedde. Na de aankoop van Joker en hem serieus in mijn woonkamer 3 maanden zelf te hebben getest samen met de input van de genoten opleidingen, cursussen en jarenlange eigen ervaring ben ik mijn bedrijf “RUITER en ZIT” gestart.

So far So good

Relatief kort geleden ben ik gestart met mijn bedrijf. Ik vind het belangrijk om bij te blijven leren. Stilstaan is achteruitgaan. Ik zie er uitdaging in om door te kunnen blijven groeien als trainer in mijn vakgebied.
Ruiters die een sessie doen op Joker en weer met goede inzichten en handvatten naar huis te zien gaan, maken mij als ondernemer echt gelukkig. Hier kan ik enorm van (mee)genieten.

Ik mag niet klagen over de sessies die ik nu al heb gegeven en die geboekt staan. Ik geef nu alleen nog 1 op 1 sessies vanwege de C maatregelen. Zodra er versoepelingen komen mag ik ook groepssessies gaan doen, waar ik al best een aantal aanvragen voor heb. Dus als ik iets zou mogen veranderen, dan wel de versoepelingen zodat ik mijn werk volledig kan doen. 

Hilarisch moment

Tijdens een sessie zat een ruiter op Joker. Ik werk ook met een fitnessbal om bewegingen uit te kunnen leggen. De fitnessbal ging een eigen leven leiden en rolde heel langzaam voor de neus van Joker langs. De ruiter schrok hier enorm van en in een reflex trok ze aan de teugels van Joker omdat ze bang was dat ie zou schrikken. Hilarisch moment toen de ze besefte dat Joker echt niet kan schrikken of ervandoor gaat.

Mijn inspiratiebronnen

Ik heb er drie. 

Jo en Bert Rutten: Tijdens mijn stage in Deurne heb ik van hun geleerd hoe ik op de klassieke manier een paard correct en fijn kan opleiden en trainen.

Ernest van Loon: De meester legende van de klassieke Rijkunst.

Mijn tip voor jou

Maak voor jezelf een helder tot in detail uitgewerkt plan. En van daaruit starten. Niet te bang zijn. Sta voor wat je doet. En kom dit na naar je klanten toe. Gas d’r op. Volg je hart! Niet geschoten is altijd mis! 

Emmy van der Beek – RUITER en ZIT