fbpx

Vanuit welke passie ben je je bedrijf begonnen?

Mijn bedrijf HORSEBEAT startte ik tijdens mijn studie Dier- en Veehouderij aan de HAS Hogeschool. Ik had mijn onderzoeksstage bij dr. Carolien Munsters van Moxiesport succesvol afgerond en aansluitend bij haar de meerdaagse cursus “Inspanningsfysiologie bij het paard” gevolgd. Ik had mij letterlijk ingeschreven bij de KvK en ik dacht: ‘We zien wel waar het schip strand’. Eén ding wist ik wel zeker: Ik wilde ondernemen.

Vanaf mijn 16e trainde ik veel paarden voor derden, waarbij ik altijd de gezondheid van het paard erg belangrijk vond. Ik vond het belangrijk dat een paard lekker in zijn vel zat. Ik ben dus echt gaan ondernemen vanuit natuurlijk de passie voor paarden, maar specifiek ook voor de gezondheid van het paard. Vroeger ‘deed ik ook maar wat trainen’, zonder een bewust plan en daar wilde ik bij elke ruiter verandering in brengen! Ik ervaarde zelf hoe goed mijn trainingspaard reageerde op een andere manier van trainen en zo ontstond HORSEBEAT.

Zit ondernemen in de familie?

Of ondernemen in mijn bloed zit? Ja en nee. Mijn oma had vroeger een eigen camping, Kamperen bij de boer en organiseerde veel activiteiten. Zij was echt een ondernemende en sterke vrouw, waar ik altijd tegenop keek. Zij groeide vroeger op in Friesland, tussen de koeien. Paarden daar en tegen, dat zit totaal niet in mijn familie. Het ondernemen en de paarden, dat zit echt volledig bij mezelf.

Wat geeft je energie en plezier in het ondernemerschap?

Ruiters en paarden helpen geeft mij energie! Ik krijg natuurlijk enorm veel energie van het helpen van ruiters bij de training van hun paard. Het is zo ontzettend leuk en waardevol om te zien, dat een ruiter met nieuwe inzichten, bewuster en verantwoorder gaat trainen. Hierdoor zie je een combinatie echt groeien en de paarden in positieve zin veranderen. Dat is echt goud waard!

Natuurlijk zou ik dat ook voor een baas kunnen doen, maar ik haal juist mijn plezier uit het zelf bepalen hoe ik zo iets doe. Voor mij is persoonlijke aandacht enorm belangrijk. Ik neem graag de tijd om ruiters uitleg te geven maar ook betrokken te zijn en blijven bij combinaties. Ik denk dat ik dat onder een baas niet had kunnen doen. Daar draait alles toch meer over productie en uren maken.

Wat vind je lastig of moeilijk aan het ondernemerschap?

Structureren is niet mijn ding. Het moeilijke aan ondernemen vind ik dat je zelf je eigen structuur moet maken, bepalen en waarborgen. Ik ben echt een enorme chaoot en structuur staat meestal niet in mijn woordenboek. Dit blijft voor mij altijd een uitdaging, maar ik ben mij er bewust van dus kan ik er wat aan doen.

Daarnaast is de onzekerheid natuurlijk ook wel een uitdaging. Momenteel combineer ik mijn werk in loondienst met mijn bedrijf, maar in de toekomst hoop ik mij toch meer te richten op mijn eigen bedrijf. De combi is veilig, maar je wordt toch wel erg beperkt en afgeremd. Ideeën blijven op de plank liggen en je bent minder flexibel.

Kun je iets vertellen over je niche en waarom je hiervoor gekozen hebt?

Kennis toegankelijk maken voor de breedtesport. Het leuke vind ik, dat hetgeen wat ik doe nog relatief onbekend is. Ik begeleid namelijk ruiters bij de training van hun paard, waarbij ik gebruik maak van de hartslagmeter. Dit betekend dat ik hartslagmetingen uitvoer, wat zo enorm veel waardevolle informatie geeft. Ik maak een training meetbaar, waardoor de ruiter nieuwe inzichten krijgt. Met de trainingsbegeleiding pas ik de trainingsprincipes en inspanningsfysiologie leer toe, om persoonlijke trainingsschema’s te maken en ruiters dus echt verantwoord te laten trainen met een plan. Tevens help ik met verantwoordde opbouwschema’s voor revalidatie, opleiden van jonge paarden en afvallen.

De keuze om dit te doen is eigenlijk heel ‘natuurlijk’ gegaan. Ik heb veel geleerd, wat met name nog in de topsport werd toegepast en ik dacht: Dit MOET ook in de breedtesport! In de breedtesport is het monitoren van paarden meestal veel minder en daarnaast merkte ik vaak dat in de breedtesport er niet altijd met een plan wordt getraind. Ik wilde deze kennis juist toegankelijk maken voor de breedtesport!

Is er iets wat je nu weet wat je bij de start van je bedrijf anders aangepakt zou hebben?

Toen ik startte met mijn bedrijf, had ik eigenlijk geen 5 jaren plan. Ik begon gewoon, met beperkte middelen en niet echt een uitgebreid plan. Ik wist wel wat ik wilde doen en hoe, maar het praktische gedeelte had ik nog niet uitgewerkt. Zo had ik bijvoorbeeld nog geen rijbewijs, dus ik was altijd enorm lang onderweg en ik moest met al mijn spullen lopen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte. Daarnaast zat ik in Brabant op kamers en kwam ik zelf uit Limburg. Ik wist ook nog helemaal niet waar ik wilde gaan wonen, na mijn studie.

Toen ik eenmaal was afgestudeerd, heb ik ook even mijn bedrijfsactiviteiten ‘on-hold’ gezet. Ik verhuisde weer terug naar Limburg en ik startte met een 40-urige baan binnen de accountancy. Na 2 jaar heb ik weer nieuw leven in HORSEBEAT geblazen, omdat het toch wel bleef kriebelen en sindsdien groei ik enorm.

Heb je voldoende klanten? Zou je daarin iets willen veranderen, zoja wat?

Momenteel heb ik voor de tijd die ik heb, best wel veel klanten. Ik merk dat ik veel ‘eenmalige’ klanten heb en daar wil ik mij minder op gaan focussen. De intensieve begeleidingen heb ik dan per 1 september in het leven geroepen. Hier kunnen ruiters dan begeleiding kiezen voor 3, 6 of 12 maanden, waardoor ik ook echt meer een band krijg met mijn klanten en betrokken kan blijven. Dat is wel wat ik het leukste vind.

Wat is voor jou altijd een uitdaging in je werk?

Van de uitdaging wordt ik blij! De grootste uitdaging in mijn werk is toch wel bewustwording creëren bij ruiters. De bevindingen die naar boven komen tijdens het monitoren van de hartslag linken met het beeld van het paard en andere randzaken. Vervolgens zit de uitdaging in het zo goed en duidelijk mogelijk overbrengen naar de ruiter. Als ik niet duidelijk ben, snapt een ruiter het niet en zal die bewustwording ook niet komen.

Desondanks dat het een uitdaging is, wordt ik daar wel enorm blij van. Als ik de groei zie van een combinatie door de bevindingen en begeleiding van mij, dan krijg ik echt een energieboost! Mijn missie is dan geslaagd!

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

Mijn belangrijkste tip voor startende ondernemers is: zoek elkaar op! Ga in gesprek met mede ondernemers in de sector. Gelijkgestemde of juist totaal verschillend. Hierdoor ga je zelf heel goed ontdekken welke kant jij op wilt, of juist niet. Daarnaast kunnen mede ondernemers jou nog wel eens verrassen en je inspireren om te groeien. Ik heb heel veel hippische ondernemers om mij heen, die ik regelmatig spreek om mee te sparren. Daarnaast werk ik met enkele ook echt samen om een combinatie op verschillende vlakken te ondersteunen.

Ilse van der Valk – Horsebeat