fbpx

Welke werkzaamheden deed je voordat je je eigen bedrijf begon?

Voordat ik mijn bedrijf begon werkte ik als beleidsadviseur voor verschillende gemeenten. Ik combineer mijn werk als beleidsadviseur nu met het ondernemerschap. 

Vanuit welke passie ben je je bedrijf begonnen?

Ik ben mijn bedrijf begonnen vanuit mijn passie voor paard en mens. Wat ik geweldig vind aan het coachen met paarden is dat de natuur van het paard ingezet wordt. Paarden vertalen een boodschap zonder woorden. Daar waar woorden tekort schieten, laten paarden zien. Dit geeft mensen waardevolle inzichten. 

Zit ondernemen in de familie?

Ondernemen zit zeker in de familie. Zowel van vaders als moeders kant. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het wel. Van schrijver en trainer voor actieve geweldloosheid tot accountant, bierbrouwer, filmproducent, kunstenares, hondentrainer, schilder en een accordeonbouwer. Ik vergeet er vast nog een aantal. Nu ik hier bij stil sta, verbaasd het me dat ik niet eerder aan het ondernemerschap begonnen ben. 

Wat geeft je energie en plezier in het ondernemerschap?

Het geeft mij energie om te zien dat de coachtrajecten van betekenis zijn voor mijn klanten. Laatst schreef een klant me het volgende: “Het is heel krachtig, een communicatie zonder woorden werkt dieper door dan duizend woorden. Het raakt je op een ander niveau. Fijn om dit te hebben kunnen ervaren met Naomi en Irene. Ik gun iedereen zo’n ervaring. Het heeft mij veel gebracht en ik zal dit nog heel lang koesteren.” Dat raakte me. 

Wat mij plezier geeft is de creativiteit die ik in het ondernemerschap kwijt kan. Dit in het vormgeven van coachtrajecten en ook op de momenten waarop ik niet met mijn laarzen in de modder sta. Bij wijze van spreken natuurlijk, want vaak geniet ik ook van het zonnetje. Dat is zo heerlijk aan het buiten werken. 

Wat vind je lastig of moeilijk aan het ondernemerschap?

Ik borduur even voort op die momenten waarop ik niet met mijn laarzen in de modder sta. Mijn wens om een eigen onderneming te beginnen is ontstaan vanuit de inhoud. Het coachen van mensen met paarden is mijn passie. Er komt alleen veel meer bij kijken dan het coachen zelf. Ondernemerschap vraagt kennis over marketing, wet- en regelgeving en verzekeringskwesties. Je wilt alles goed geregeld hebben. 

Kun je iets vertellen over je niche en waarom je hiervoor gekozen hebt?

Dat is een goede vraag! Van kleins af aan heb ik al de droom gehad om een onderneming met paarden te starten. Mijn bedrijfsnaam ‘Horse In2ition’ bedacht ik een aantal jaar voordat ik mijn onderneming daadwerkelijk begon. Ik was nog zoekende naar wat ik vanuit deze onderneming wilde gaan doen. Op een dag kwam ik een workshop tegenover het coachen met paarden. Daar heb ik me vol enthousiasme voor aangemeld. Het was alsof die workshop speciaal voor mij bedoeld was. Toen besloot ik om me te bekwamen in het vak als paardencoach. 

Is er iets wat je nu weet wat je bij de start van je bedrijf anders aangepakt zou hebben?

Er is niet iets wat ik praktisch anders aangepakt zou hebben. Ik had mezelf wel wat vertrouwen toe willen spreken. Ik heb gemerkt dat je niet alles alleen hoeft te doen. Er zijn veel lieve ondernemers op mijn pad gekomen. Zij hebben me geholpen waar ik zelf de kennis of vaardigheden niet had. Zo heeft Chantal van Tuijl geweldig mooie foto’s gemaakt. Zij weet daarin de sfeer goed over te brengen. Suzanne Huijs heeft me geadviseerd bij het maken van een website. Vanuit Jeroen Robben staat een aanbod open om een promotiefilm te maken. Het is heel inspirerend om met andere ondernemers samen te werken. 

Wat is voor jou altijd een uitdaging in je werk?

Een uitdaging voor mij… dat is timemanagement. In een eigen onderneming kun je altijd nog meer doen. Er is altijd ruimte voor verbetering. Maar juist voor een goede balans is het belangrijk om keuzes te maken in tijdsbesteding. 

Waar word jij het meest blij van?

Ik wordt blij van Naomi die het geweldig doet als coachpaard. Ongeveer twaalf jaar geleden kruisten onze wegen elkaar, omdat haar eigenaresse een mensenmaatje voor haar zocht. We hebben heel wat kilometers afgelegd. Samen maakten we de Liempdse bossen onveilig. Ik ben ook heel blij dat de eigenaresse van Naomi enthousiast is over haar nieuwe carrière als coachpaard. Ze heeft er ook niets voor hoeven leren. Ze mag gewoon lekker zichzelf zijn. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, is haar op het lijf geschreven. 

Heb je voldoende klanten? Zou je daarin iets willen veranderen, zoja wat?

Ik ben op dit moment heel tevreden met het aantal klanten. Ik vind het belangrijk dat ik tijd heb en voel voor mijn klanten. Dan maakt dat ik mijn werk met passie kan doen. Het geeft mij een voldaan gevoel om voor 200% met de klant in de sessie te zijn. 

Heb je wel eens iets bijzonders/geks/grappigs meegemaakt met een klant?

Het blijft mij verwonderen hoe krachtig het coachen met paarden is. Paarden kunnen niet praten met woorden, maar hun boodschap is erg duidelijk. Een keer had ik een sessie met een klant die altijd erg ongeduldig is (dit zijn uiteraard de eigen woorden van de klant). We staan even stil. Het paard begint met de hoeven op de grond te stampen en met het hoofd te schudden. De klant ervaart dat het paard precies dat ongeduldige gevoel laat zien. Het paard werkt als een spiegel voor de klant. Deze spiegelwerking maakt thema’s zichtbaar die voor de klant belangrijk zijn. 

Wie is jouw grootste inspiratiebron en waarom?

Een grote inspiratiebron in het ondernemen is voor mij Simone Levie. Ik vind haar een krachtige vrouwelijke ondernemer. Haar motto is: “Start before you’re ready”. Dat heb ik regelmatig in gedachten gehouden toen ik mijn onderneming begon. En nog steeds!

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Ik blijf mezelf ontwikkelen door seminars bij te wonen en opleidingen te volgen. Persoonlijke ontwikkeling in het vak is voor mij erg belangrijk. Intervisie met andere coaches is hier onderdeel van. Regelmatig laat ik me coachen door een andere coach en andersom idem dito. Hierdoor leren we van elkaar.

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

  • Begin voordat je er klaar voor bent;
  • Je hoeft niet alles alleen te doen;
  • Heb vertrouwen in jezelf!

Liefs, Irene – Horse In2ition