fbpx

Welke werkzaamheden deed je voordat je je eigen bedrijf begon?

Studeren. Ik ben de HBO opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan doen na de middelbare school. Eigenlijk wilde ik een holistische opleiding tot paarden instructrice doen maar dat kon ik niet betalen. Echter door mijn ervaring in het trainen van ‘moeilijke’ paarden rolde ik toch de paardenwereld in en ben ik ook gaan lesgeven. Ergens lag daar al de basis van mijn huidige werk. De maatschappelijke studie en toch die paarden al wist ik toen nog niet hoe ik die moest combineren.   

Vanuit welke passie ben je je bedrijf begonnen?

De passie om mens en paard dichter bij elkaar te brengen. Ik trainde vaak de paarden maar het mooiste was om paard en eigenaar weer samen te brengen. Tegenwoordig gaat het meer over de mens weer bij zichzelf brengen en het paard is daar een fantastische hulp bij. 

Zit ondernemen in de familie?

Ja mijn beide ouders hebben een eigen bedrijf. Ook mijn opa’s hebben allebei een eigen zaak gehad.

Wat geeft je energie en plezier in het ondernemerschap?

De vrijheid om te doen wat mij het gelukkigst maakt, en de ruimte om mij steeds te blijven ontwikkelen zoals bij mij past. 

Wat vind je lastig of moeilijk aan het ondernemerschap?

Dat je niet alleen je talent kunt zijn. Doen waar je goed in bent is fantastisch maar dat maakt je nog niet meteen een goede ondernemer. Ondernemerschap vraagt veel meer vaardigheden en zet je voor vele uitdagingen. 

Kun je iets vertellen over je niche en waarom je hiervoor gekozen hebt?

Dat is eigenlijk vanzelf ontstaan. Als instructeur en trainer richtte ik mij op moeilijke paarden en angstige mensen. Ik kwam er alleen achter dat die moeilijke paarden vaak niet zo moeilijk waren en die mensen vooral aan zichzelf moesten werken. Daar kwam het spiegelende gedrag van de paarden zo duidelijk naar voren. Ik ben toen een opleiding gaan doen tot paardencoach en dat was zo thuiskomen. Ineens was er die brug tussen mijn opleiding en passie voor paarden. Al meteen ben ik mijn bedrijf gaan omzetten van lesgeven naar coachen. In mijn ontwikkeling tot de coach die ik nu ben kwam het systemische telkens terug. Dat was voor mij het laatste stukje van de puzzel. Zodoende ben ik mij gaan profileren als systemisch paardencoach. 

Is er iets wat je nu weet wat je bij de start van je bedrijf anders aangepakt zou hebben?

Ja en nee. Het gaat altijd zoals het gaat en ik heb van deze weg veel geleerd. Echter heb ik gemerkt dat je bedrijf heel persoonlijk is en jouw persoonlijke blokkades je succes dan ook in de weg kunnen staan. Een simpel voorbeeld, hoe bepaal je je prijs? Er is veel te vinden over hoe je een goede prijs bepaald, maar als jij niet achter die prijs staat dan gaan je klanten hem niet betalen. 

Wat is voor jou altijd een uitdaging in je werk?

Om in woorden uit te leggen wat ik doe. Meestal zeg ik maar gewoon dat je het moet ervaren om het te bevatten 😊. 

Waar word jij het meest blij van?

De dankbaarheid en het vertrouwen van klanten. Dat zij mij mee laten kijken in de meest persoonlijke stukken van hun leven. Tijdens de coaching sessies gebeuren prachtige dingen en als ik dan na een week of 2/3 de klant weer spreek en hoor wat voor een mooi effect het heeft gehad dan voel ik mij een enorme bofkont met zo een mooi beroep.

Heb je voldoende klanten? Zou je daarin iets willen veranderen, zo ja wat?

Ja voor mijn leven op dit moment is het prima. Ik vind het belangrijk om ook tijd voor mijn gezin te hebben dus werk ik niet fulltime. Ik zou wel meer met groepen willen doen dus daarin is nog ruimte om te groeien. 

Heb je wel eens iets bijzonders/geks/grappig meegemaakt met een klant?

Mijn werk op zichzelf is gewoon al enorm bijzonder. Iedere sessie blijf ik mij weer verbazen over de effecten en hoe de paarden een verhaal tot leven brengen. Maar sommige sessies zijn net wat intenser. Zo gaan de paarden vaak liggen tijdens een sessie en dat maakt heel veel impact op de mensen. 

Wat wel heel grappig was dat vooraf aan een sessie ik stond te praten met de klant en 1 van de paarden iets rondom voortplanting liet zien. Ik hou wel van een grapje op zijn tijd dus ik zei iets over zwangerschap. Echter bleek ze dus zwanger te zijn en niemand wist dat. Tja voor de paarden verberg je niets….

Wie is jouw grootste inspiratiebron en waarom?

Bert Hellinger, hij is van de familie-opstellingen. Ik heb hem helaas nooit in het echt gezien. Maar zijn meest recente boeken zijn een enorme inspiratie voor mij. 

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Door zelf regelmatig bij de paarden in de bak te gaan staan en mijn eigen thema’s door te werken. Daarnaast doe ik elk jaar wel een bijscholing of opleiding.

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

Veel ondernemers krijgen hun bedrijf niet van de grond en dat is jammer. Bij de start is iedereen optimistisch en als alles meteen loopt is dat fantastisch maar meestal is dat niet het geval. Geduld, vertrouwen en in jezelf geloven! Durf om hulp te vragen, verdiep je in goede marketing, besteed dingen uit waar je zelf net goed in bent maar voor mij het allerbelangrijkst; werk aan jezelf! Iedereen heeft blokkades en die gaan niet vanzelf weg maar kunnen wel in de weg staan als het gaat om jouw succes…

Mocht je nog vragen hebben over bovenstaand dan hoor ik het graag!

Groetjes Joyce Puister – Systemisch werk