fbpx

Welke werkzaamheden deed je voordat je je eigen bedrijf begon?

Voordat ik de videowereld in dook deed ik de HBO opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming en haalde ik het diploma Bachelor of Social work. De studie CMV is creatief en erop gericht om je een ‘spin in het web’ te maken die zichzelf snel verschillende onderwerpen eigen kan maken. Op de opleiding waren we een stel idealisten die leerden goed te kunnen netwerken, samenbrengen en samenwerken. Nu waardeer ik deze skills enorm, maar na de opleiding was het echt zoeken waar ik nu pastte als professional. Ik heb dus ook zeker een jaar gesolliciteerd voordat ik een mbo functie vond als sociaal adviseur voor allerlei onderwerpen zoals bijstand, geld, wmo, zorg en hulp. En dook ik de gemeentepolitiek in waar ik 4 jaar lang fractievoorzitter ben geweest bij een plaatselijke partij. Maar trust me, ik heb mijn deel aan rotbaantjes gehad. Alle functies die ik wilde zochten ervaren mensen en dus kwam ik op mijn 26ste met mijn hbo diploma eerst terecht op de broodafdeling van de Albert Heijn, en werd ik afgewezen bij banen zoals verkoper bij de Kruidvat omdat ik overgekwalificeerd was.

Vanuit welke passie ben je je bedrijf begonnen?

Zoals je kunt zien in de video is dat idealisme een rode draad in mijn loopbaan. Ik vind sociaal werk daarom ook geweldig. De wereld is ingewikkeld en niet voor iedereen makkelijk te navigeren. En zowel mens als dier hebben geen invloed over de plek waar zij opgroeien en vaak zelfs niet over waar zij hun verdere leven verblijven. Overal spelen verschillende belangen. Waar macht en (veel) geld vaak de meest verwoestende zijn als ze teveel op de voorgrond komen te staan. Dit geldt in de wereld van mensen maar ook zeker in die van de verdere natuur. Paarden zijn vanaf mijn jeugd al een vaststaand gegeven in mijn leven. Ze zijn er altijd, en ze moeten er ook altijd zijn, zo leerde een jaar zonder paarden mij. Paarden zijn voor mij een stuk levensgeluk.

Ik geloof er heel sterk in dat je de grootste verandering teweeg kunt brengen in jouw directe invloedssfeer, en dat de passie voor het onderwerp sterk aanwezig moet zijn om op de lange termijn aan een verandering te kunnen werken. Ik verliet de politiek omdat teveel onderwerpen te ver van mij afstonden om daar met passie aan te kunnen blijven werken.

Het welzijn van deze planeet en haar bewoners grijpt mij aan. Daarnaast weet ik zeker dat ik mijn hele leven passie en energie voor paarden ga hebben. De keuze voor een bedrijf gelinkt aan paarden en welzijn voelde dus als een goede keuze.

Zit ondernemen in de familie?

Mijn vader was vroeger belastingadviseur en had zijn eigen kantoor. Maar ik denk dat vooral het bedenken van ideeën en plannetjes iets is dat in mijn DNA verweven zit. Zowel mijn broers als ik zijn goed in het bedenken van de meest geweldige eindresultaten. Ik vermoed dat die ‘plannetjes-geest’ vooral van mijn vaders kant komt en de brede interesse en het enthousiasme voor zowel kleine als grote dingen van mijn moeders kant. Zij hebben mij als kind meegesjouwd naar allerlei uiteenlopende plekken, musea, parken, natuur etc. Ik ben enorm ‘cultureel’ opgevoed met respect voor alles om mij heen. Ik denk dat deze opvoeding mijn sterke voorkeur voor eerlijk en transparant ondernemen heeft gevoed.

Wat geeft je energie en plezier in het ondernemerschap?

Het vinden van gelijkgestemden en het gezamenlijke vuur en enthousiasme dat ontstaat tijdens het ontwikkelen van een productie.

Het eerste contact met een klant is als een date. Je bent allebei aan het aftasten. Wanneer je tijdens een gesprek uitvindt dat je beide met passie een onderwerp wilt promoten is een magisch moment. Ik heb niet de illusie dat je het altijd 100% eens kunt zijn, we zijn niet voor niets individuen. Maar wat wij, en dan spreek ik ook even over mijn betere wederhelft en filmwonder Ralph, heel belangrijk vinden is dat we helpen de algemeen geldende visie op welzijn te veranderen. Om dat te bereiken hoeven we niet altijd de, in onze ogen, perfecte ondernemer te filmen. Maar juist al die ondernemers die bijdragen aan verschillende onderdelen. Voer van een betere oorsprong, een stukje meer rekening met psychologie in de training, meer tijd in de kudde, of juist een plek waar mensen een aanvulling op reguliere zorg kunnen vinden. Soms is het dan niet erg dat er ook nog onderdelen zijn die wij zelf als niet als de perfecte manier ervaren. Wij zijn niet belerend maar willen zoveel mogelijk ondersteunend zijn. Zolang de productie een positieve invloed heeft op de algemeen geldende norm van welzijn binnen de paardensector worden wij ontzettend blij. 

Wat vind je lastig of moeilijk aan het ondernemerschap? 

Ritme en tijdsindeling tijdens het thuiswerken tussen projecten door zijn dingen die wij beide als lastig ervaren. Er is geen baas die zegt dat je zo laat op kantoor moet zijn of dat je die dag zolang aan een taak moet werken. Soms zitten we veel te lang aan een project en bakenen we geen vrije dagen of tijd af om een project even los te laten. Omdat we ook nog eens een stel zijn zorgt dit er soms voor dat we te lange periodes als collega’s leven die geobsedeerd zijn met hun werk. Gelukkig zien we wel duidelijk dat we er steeds een stukje beter in worden wel die tijd en rust te nemen om ook nog een normaal stel te zijn met onze eigen hobby’s en tijd voor onze relatie.

Daarnaast is onzekerheid over inkomen een grote frustratie. We zijn een aantal maanden geleden met de Profit First methode. Het is mega Amerikaans en in het boek probeert de schrijver je elk hoofdstuk weer een halleluja-gevoel te geven. De reden dat ik er toch mee aan de slag ben gegaan is dat ik een duidelijk spaarsysteem nodig had om overzicht in de financiën te krijgen. Je verdeelt in deze methode je inkomsten eerst naar een aantal vaste potjes. Bij ons zijn dat; directe btw afdracht, apparatuur, reiskostenvergoedingen, inhuurkosten en projectkosten. Wat overblijft verdelen we naar percentage over;  salaris Ralph, salaris Leonie, belasting jaarlijks, vaste kosten, projectkosten en als laatste winst. Zo zijn we afgelopen week voor het eerst in 3 jaar uit eten geweest van een stukje echte winst uit ons bedrijf! Er zijn vast nog 100 methodes die op zo’n manier werken maar ik raad het echt aan om een spaarsysteem op te zetten als je dat nu nog niet doet. Het geeft veel rust om in je bankrekening(wij gebruiken KNAB) direct te kunnen zien welk geld voor wat is in plaats van in een excel die ergens in een map op je computer verstopt staat of die je steeds moet opvragen bij je boekhouder.

Het laatste moeilijk ding is om soms ook nee te zeggen tegen aanvragen. We zitten op een make or break punt in ons bedrijf na de terugval door de Coronavirus uitbraak en deze winter gaat uitwijzen of de Videohippisch kunnen blijven bestaan. Toch moeten we soms nee zeggen tegen aanvragen. Wanneer het aanbod van de ondernemer echt niet strookt met waar wij voor staan. De keuze tussen geld en bij ons authentieke zelf blijven is soms echt moeilijk. Maar in the end willen we producties maken met ons hart omdat dat simpelweg het meeste plezier en het mooiste resultaat geeft. 

Kun je iets vertellen over je niche en waarom je hiervoor gekozen hebt?

Onze niche is in eerste instantie natuurlijk paarden. Daarnaast kiezen we ervoor om te focussen op dierenwelzijn met een onderzoekende houding. We noemen onszelf hippies en voelen dan ook een sterke verbinding met onderwerpen die bijdragen aan een wereld die meer in balans is. Meer respect en gelijkheid tussen alles dat leeft en is. 

In de paardenwereld betekent dit voor ons het samenwerken met ondernemers die vanuit een visie van gelijkheid werken waar paarden ook een stem mogen hebben en waar actief gezocht wordt naar datgene dat hun leven betekenis geeft vanuit de visie van het paard. Dit vinden we totaal niet zweverig met alles dat op dit moment bekend is over paarden. Zo vinden we het bijvoorbeeld geweldig wanneer een sportruiter de omslag maakt naar meer kuddetijd voor zijn of haar paarden. Of wanneer er op een stal gekozen wordt om meer ruwvoer aan te gaan bieden in plaats van de traditionele scheppen krachtvoer en maar een paar keer per dag wat ruwvoer. Verandering vindt nooit in 1 keer plaats. Al deze mini veranderingen samen zorgen voor die balans die wij zoeken. En dat willen we helpen promoten. 

Is er iets wat je nu weet wat je bij de start van je bedrijf anders aangepakt zou hebben?

Dat het opbouwen van een naam tijd nodig heeft. Videohippisch bestaat nu 3 jaar waarvan komend voorjaar pas 2 jaar officieel. Nu pas merken we dat onze naam bekender begint te worden en er meer vertrouwen in onze kunde ontstaat. Ik ben de eerste jaren zo onzeker geweest of het wel ging lukken, of mijn carrièreswitch wel de goede was. Maar ik begin nu te zien dat het alle karige maanden echt waard is geweest. We hebben geprobeerd aardig wat ‘stuntacties’ op te zetten waar we zelf helemaal niets aan verdienden, alleen om naamsbekendheid te vergaren. Die methode werkte niet en ik heb achteraf spijt van alle moeite en teleurstelling die die momenten hebben opgeleverd.

Wat is voor jou altijd een uitdaging in je werk?

Ralph zegt stellig; Boekhouding. Daar kan ik me ook in vinden. Het is gewoon een saai klusje dat er nu eenmaal bijhoort. Eigenlijk alle onderdelen die te maken het met het bedrijfsvoeren en minder met het maken van video zelf zijn uitdagingen. Wij gebruiken Snelstart om de boekhouding wat makkelijker te maken. Ik vind het overzicht daarvan en de koppeling aan de bankrekening erg fijn. Daarnaast hebben we een hele fijne boekhouder die ons helpt met de dingen waar we onszelf niet in willen ontwikkelen. Zoals belastingaangiftes. 

Waar word jij het meest blij van?

Heel erg voor de hand liggend, maar wanneer een klant blij is of verrast met datgene dat we hebben gemaakt. En dat die video dan ook aankomt. Zo vinden we het geweldig dat de eerste reacties op onze video voor De Paardenkamp zo positief waren en dat we weten dat deze nog door heel veel bezoekers gekeken gaat worden.

Heb je voldoende klanten? Zou je daarin iets willen veranderen, zoja wat?

Nadat onze business volledig stil kwam te liggen eerder dit jaar door de effecten van de Covid uitbraak zijn we gelukkig weer op weg een financieel gezond bedrijf te worden. Omdat projecten zo verschillend zijn is het lastig te zeggen hoeveel klanten we zouden willen hebben. Het ene project duurt een paar dagen en de andere een maand. Wat ik wel graag zou willen is een stabiele basis met een aantal vaste klanten. Dus minder van project tot project leven. Zeker voor de financiële zekerheid en de mogelijkheid te sparen om verder te professionaliseren maar ook zeker om privé weer spaardoelen aan te maken. Ik vermoed dat veel ondernemers op dit moment een ‘nieuwe start’ aan het maken zijn na reserves in te leveren. Good luck everyone!

Heb je wel eens iets bijzonders/geks/grappig meegemaakt met een klant?

Een hele grote irritatie van ons als filmmakers is het verkeerde gebruik van geluiden bij dieren. Ik denk dat iedereen de paarden wel herkent die zodra ze in beeld zijn hinniken, briesen, snuiven en allerlei geluiden maken waarvan wij als paardenmensen weten dat ze dat helemaal niet zoveel doen in het echt. Tijdens onze laatste shoot namen we een scène op waar iemand een schuur binnen liep en waar het paard de aandacht moest trekken om ontdekt te worden. Het briljante was dat het paard op precies het juiste moment hinnikte.

Wie is jouw grootste inspiratiebron en waarom?

Eigenlijk hebben we beide niet 1 inspiratiebron. Conceptontwikkeling is vaak een samenspel tussen ons en de klant waarbij de inbreng van die klant net zo waardevol is als die van ons. In montages is het vaak het spelen met volgordes van shots en muziek om verhalen zo mooi mogelijk over te brengen. Verder kijken we films die vaak heel inspirerend kunnen zijn voor kleurgebruik en kadrering. Ik vind het inspirerend wanneer ondernemers vanuit passie en eerlijkheid werken. Een stukje psychologie in de marketing om klanten te leiden en te sturen vind ik top maar het moet altijd eerlijk blijven en geen misbruik maken van mensen die hier gevoeliger voor zijn dan anderen.

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Door te doen en actief op onderzoek te gaan als iets niet lukt. Zo ben ik een tijdje lid geweest van Skillshare om verschillende marketing en tekstschrijvers cursussen te kunnen volgen. Youtube is ook een constante bron van educatie maar ik ben me heel bewust dat het niveau van bepaalde aanbieders moeilijk te toetsen is. Een kritische blik is dus altijd nodig. Als iets met monteren niet helemaal lukt is Youtube wel heel waardevol. 

Verder zijn we ons ook heel bewust dat we niet alles moeten willen leren. We vinden het superleuk om met een groter team te werken waar iedereen zijn specialiteit inzet. Zo ben ik een goede ‘relationshipmanager’ en producente maar maakt het mijn werk 100 keer makkelijker wanneer de catering geregeld wordt door iemand anders. Leren koken voor teams is niet mijn ambitie. Hetzelfde met leren hoe de camera werkt. Dan huur ik liever een tweede cameraman in dit precies weet wat hij of zij doet. En het maakt de beelden die Ralph schiet nog mooier wanneer iemand anders zich druk maakt om de audio zodat hij meer tijd heeft zich op het plaatje te focussen. Het uit handen geven van dat waar je weinig ambitie in hebt om ‘de specialist’ te worden is iets dat ik alleen nog maar vaker wil gaan doen.

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

Zoals in de laatste vraag zou ik zeker adviseren niet alles te willen leren. Ondernemen kost veel energie en iets leren waar je geen passie voor hebt of wat je echt stom vind kost teveel energie. Datgene waarvan je echt diep overtuigd bent dat het nut heeft om te leren en dat het je op de langere termijn gaat helpen een betere ondernemer te zijn is die investering wel waard. Mijn tip is dus; ‘denk na over het waarom’. Is er geen duidelijk antwoord op waarom je iets wilt leren of is het antwoord ‘gewoon omdat het er nu eenmaal bijhoort’. Dan lijkt het mij mooi om beter na te denken over waarom je dat dan wilt en daar energie uit putten of een andere oplossing vinden en je energie en tijd in iets te steken waar je echt om geeft.

Leonie & Ralph – Videohippisch