fbpx

Vrijheid & onafhankelijkheid

Paarden zijn al sinds kleins af aan mijn grote passie, ik wilde hier altijd al iets mee gaan doen alleen wist ik niet precies wat. Daarnaast voelde ik altijd al een grote ambitie in mij. Een ambitie om echt iets groots neer te gaan zetten: een eigen bedrijf. En dat terwijl eigenlijk niemand in mijn directe omgeving onderneemt of dezelfde grote droom had. Toch hield ik voet bij stuk en nu ben ik trotse eigenaar van mijn eigen onderneming, Equine Online, waarin ik hippische ondernemers help met het neerzetten van een ijzersterke personal branding en merk.

Het fijne van het hebben van een eigen onderneming vind ik toch wel dat je zelf aan het roer staat. Je kunt zelf bepalen of je links- of rechtsaf gaat. Ik verlangde onwijs naar dit stukje vrijheid en onafhankelijkheid en dat geeft mij onwijs veel energie en plezier. Het lastigste, of eigenlijk meest uitdagende, daarentegen vind ik het ‘rustig aan’ doen. Ik heb 1001 ideeën waarmee ik mijn klanten écht kan helpen. Maar ik weet ook dat het belangrijk is om te focussen. Liever drie dingen echt goed doen, dan zes dingen net niet.

Kiezen van mijn niche

Om de paardenwereld als niche te kiezen was bijna vanzelfsprekend, omdat paarden een passie van mij zijn. Echter kwam dit specifieke werk, wat ik nu doe, pas later naar voren. In eerste instantie wilde ik zelf met paarden werken. Maar nadat meerdere opleidingen werden gecanceld, krabde ik mezelf achter mijn oren: is dit wel mijn pad? En toen kwam de 1 + 1 in mijn hoofd. Ik ben een opgeleide, ervaren designer. Waarom maak ik dit niet toegankelijk voor hippische ondernemers? En zo is het idee voor Equine Online ontstaan.

Ondernemen naast loondienst

Het voordeel van ondernemen naast een baan in loondienst vind ik de rust die het mij geeft. Ik heb klanten omdat ik ze kan en wil helpen vanuit passie, niet omdat ik mij zorgen maak over of er wel brood op de plank ligt aan het einde van de maand. Dit maakt het dat ik volledig in alignment met mezelf keuzes maak en dingen wel of niet doe. Dit advies wil ik ook aan startende ondernemers meegeven: doe dingen omdat JIJ het wilt. Omdat JIJ voelt dat dat juist is en niet omdat anderen het ook zo lijken te doen. 

Los van dingen doen omdat jij dat zo voelt, vind ik het ook onwijs belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Ik investeer zelf heel graag in kennis, omdat ik weet dat het kennis is die ik altijd bij mij zal dragen. Ik heb inmiddels al duizenden euro’s geïnvesteerd in coach trajecten, boeken, trainingen en opleidingen. Veel? Ja. Maar uiteindelijk is het een investering die je terugverdiend.

Wijk af van standaard

Mijn grote inspiratiebron(nen) zijn eigenlijk alle mensen om mij heen die hun hart volgen en ervoor gaan. Ongeacht hoe hard de omgeving soms ook kan schreeuwen om het niet te doen, zodat je op het ‘standaard’ pad blijft lopen. Of je nu net start of al 10 jaar bezig bent, maakt voor mij dan ook niet uit. Ik heb bewondering voor iedereen die dat doet (en durft!).

Dus, heb je de ambitie om een eigen onderneming te starten? Voel je dat dat echt voor jou is weggelegd? Doe het dan gewoon. Jij voelt zelf heel goed aan wat de juiste stap voor jou is, dus ik daag je uit om daar gehoor aan te geven.

Mariska Moerman – Equine Online