fbpx

Welke werkzaamheden deed je voordat je je eigen bedrijf begon?

Voordat ik mijn bedrijf Verstajem ben gestart werkte ik voor een groot elektrotechnisch installatiebedrijf op de afdeling personeelszaken. Naast mijn werkzaamheden ten behoeve van het personeel heb ik tevens de website onderhouden en hield ik de social media pagina’s bij als onderdeel van de marketing. Ook bestierde ik een eigen stichting, deed nog vrijwilligerswerk en heb een gezin met een partner met een eigen bedrijf.

Maar met zoveel op mijn bordje voor een aantal jaren, ging bij mij op een gegeven moment het lichtje uit. Een burn-out zoals ze dat noemen. Dus dan moet je terug naar jezelf, terug naar jouw basis. Dat klinkt raar want ik ben geen zweverig type. Toch kon ik 2 jaar niet tot nauwelijks werken.

Zit ondernemen in de familie?

Ik ben een dochter en partner van een ondernemer. In mijn Burn-out periode ben ik gestart met mijn eigen onderneming. Ik werd aangemoedigd door de professionele mensen die mij in deze periode hulp hebben geboden.

Vanuit welke passie ben je je bedrijf begonnen?

In diezelfde periode groeide mijn passie met de opleiding Aromatherapie voor paard en hond, de natuur terugbrengen naar de dieren maar ook naar mijzelf. Vervolgens bedrijfsnaam zoeken en die kwam er al snel want Verstajem betekent begrip in het Bargoens en laat ik dat nu juist uit willen dragen. Begrip voor onze dieren en de bewustwording van de wijze waarop wij hen houden, voeden en trainen. Zo kwam ik in aanraking met Linda Tellington en haar methode van werken. Het lichaam van de dieren bekijken en met lichte aanrakingen hen de rust geven of de pijn te kunnen reduceren. Dus heb ik een aantal TTouch weekenden gevolgd.

Wat geeft je energie en plezier in het ondernemerschap?

Jeetje bij deze vraag word ik heel vrolijk. Het plezier is elke keer als ik bij een cliënt kom en daar weer vrolijk wegga. De samenwerking met het paard en eigenaar, het leren omdenken en de positieve kant te bekijken.

Wat vind je lastig of moeilijk aan het ondernemerschap?

Het meest lastige aan het ondernemerschap vind ik de administratie. Daar moet ik echt voor gaan zitten. En het marketing gedeelte, voor een ander bedrijf gaat me goed af maar voor mijzelf heb ik daar wat meer moeite mee.

Kun je iets vertellen over je niche en waarom je hiervoor gekozen hebt?

Ik heb gekozen voor een breed spectrum van trainen en ook de gezondheid van een paard. Het gehele plaatje omdat je zal zien dat er verschillende factoren met elkaar verbonden zijn als er een probleem ontstaat. Nu ben ik geen paardenmasseur of dierenarts maar ik zal in mijn werk aangeven wanneer deze noodzakelijk zijn, want helaas kan ik niet alles oplossen. Alleen al het besef dat je niet zonder elkaar kan zou al fijn zijn.

Is er iets wat je nu weet wat je bij de start van je bedrijf anders aangepakt zou hebben?

Ik had mezelf misschien een iets meer gestructureerd doel opgelegd. Dit doel heb ik nu wel voor ogen maar om zo uit een burn-out te stappen en in het bedrijfsleven is wel een ding. Alhoewel ik wel van uitdagingen hou en ze niet snel uit de weg ga.

Wat is voor jou altijd een uitdaging in je werk?

Met de aromatherapie is het een uitdaging om de puzzel op te lossen. Na een gesprek met de eigenaar en een aantal gerichte vragen kom ik een heel eind.

De dieren kunnen niet verbaal met mij communiceren en doen dit via lichaamstaal. Hierbij gebruik ik vaak de TTouch methode van aanraking. En als je dan denkt de puzzelstukjes bij elkaar te hebben en het paard zoekt zijn olie uit die hij op dat moment nodig heeft is de puzzel compleet. De natuur doet zijn werk en ik bied het aan. Mooier kan niet. 

Waar word jij het meest blij van?

Dat het dier aangeeft wat hij op dat moment nodig heeft. Eigenlijk communiceert het dier dan. De rust en ontspanning die erna ontstaat is zo fijn. Maar ook met grondwerk les kijk ik en laat de cliënt zien dat haar paard met haar wil communiceren. En als ze dan samen na een les moe en voldaan naast mij komen staan om na te praten over wat we gedaan hebben kan ik intens genieten van een soezend paard.

Heb je voldoende klanten? Zou je daarin iets willen veranderen, zoja wat?

De aromatherapie vinden veel mensen nog zweverig alhoewel er steeds meer mensen kijken naar hoe je je hond/paard op een natuurlijke manier kan bijstaan. Er komen steeds meer mensen naar mij toe die hebben gehoord hoe ik werk met de vraag om hen te begeleiden met grondwerk.

Heb je wel eens iets bijzonders/geks/grappigs meegemaakt met een klant?

Ik maak regelmatig dingen mee met klanten maar ook met paarden. Paarden met een eigen mening. Zoals dat een paard een oefening niet wil doen omdat hij het te simpel vindt en vraagt om een andere oefening. Dit vergt snel schakelen en dan een oefening geven die hij wel een uitdaging vindt. Weer die communicatie die elke keer als rode draad door mijn werk heenloopt.

Wie is jouw grootste inspiratiebron en waarom?

Mark Rashid zit wel heel hoog bij mij. Hij werkt met moeilijke paarden… alhoewel moeilijk, ik vind het meer minder begrepen. En ook hij houdt zich bezig met communicatie.

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Er is in deze tijd genoeg online scholing te vinden en dat doe ik dan ook. Ben in februari gestart bij de Gelukkige Ruiter Academie. Maar ook gaan omdenken vind ik er 1. In de huidige tijd heeft het even wat stilgestaan maar ik moet zeggen dat ik eind vorig jaar flink wat tandjes bij moest gaan zetten en er weer uitdagingen qua ontwikkeling op mijn pad kwamen.

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

Starten met je droom zodat je niet achteraf kan zeggen had ik maar…….Als je erachter staat en gelooft in jezelf en wat je je klanten kan bieden dan kom je er wel. Het zal misschien wat tijd kosten (en inzet) maar je doet dan wel waar je passie ligt.

Martine Bakker – Verstajem