fbpx

Welke werkzaamheden deed je voordat je je eigen bedrijf begon?

Voorheen werkte ik als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf, ik draaide daar alle groepen van baby’s tot BSO. 

Vanuit welke passie ben je je bedrijf begonnen?

Ik merkte hoe Luus, mijn eigen paard, blij werd van de Flexivoerbal. Dat is onze start geweest, want ik dacht als ik haar zo blij kan maken met een klein stukje verrijking, dan gun ik dat alle paarden. Mijn grote missie is nu dan ook: meer blije paarden! Al was dat een aantal jaar geleden nog helemaal niet zo vanzelfsprekend hoor. Tot ik Luus ontmoette was ik namelijk ontzettend bang voor paarden. Door haar heb ik mijn angst dus weten om te zetten naar mijn passie! 

Zit ondernemen in de familie?

Nu ik daarover nadenk: ja, eigenlijk wel. Mijn broer is bijvoorbeeld mijn boekhouder, maar ook thuis zaten we niet stil. Zelf ben ik altijd al ondernemend geweest en bedacht ik van jongs af aan al bedrijfsplannen. 

Wat geeft je energie en plezier in het ondernemerschap?

Vooral de continue afwisseling. Je eigen plan kunnen trekken en de vrijheid om dit te doen. Je hoeft geen verantwoording meer af te leggen en dat vind ik heerlijk!

Wat vind je lastig of moeilijk aan het ondernemerschap?

Nou ja, over die verantwoording. Die heb je natuurlijk wel naar jezelf en daarbij ook naar klanten. Het lastigste vind ik dan ook dat ik álles zelf moet doen. Ik ben niet goed in hulp vragen, maar leer dat steeds beter. 

Kun je iets vertellen over je niche en waarom je hiervoor gekozen hebt?

Het Wiebelpaard richt zich eigenlijk op verrijking, plezier en samenwerking binnen de paardensector. Alles om jouw paard een fijn leven te geven en te voldoen aan zijn basisbehoeften. Ik vind het ontzettend belangrijk dat we op een eerlijke manier naar een paard kunnen kijken en hem kunnen bieden wat hij nodig heeft. Zowel in de samenwerking met de mens, maar vooral in zijn leefomgeving. 

Is er iets wat je nu weet wat je bij de start van je bedrijf anders aangepakt zou hebben?

Ik denk dat er weinig is dat ik anders had aangepakt. Ik ben enorm trots op hoe ik Het Wiebelpaard heb laten ontstaan. We zijn letterlijk met niets begonnen. Geen spaargeld, geen geld om te investeren en alles zelf gedaan. We begonnen met 6 flexivoerballen en moet je ons nu eens zien!

Wat is voor jou altijd een uitdaging in je werk?

De grootste uitdaging is voor mij dat ik voor mezelf moet blijven zorgen voor een fijne balans. Ik kan mij verliezen in projecten of veel tegelijkertijd doen, terwijl sommige dingen best even kunnen wachten. Toen ik nog in loondienst werkte zat ik tegen een burnout aan en eigenlijk is dat al tijden een onderwerp in mijn leven, dus ook zakelijk moet ik dit goed in de gaten blijven houden. Gelukkig heb ik een lieve vriend en andere mensen om mij heen die mij soms even op de rem zetten.  

Waar word jij het meest blij van?

Binnen Het Wiebelpaard word ik denk ik toch wel het meest blij van de live verkoopdagen. De evenementen en het menselijke contact. Ook word ik enorm blij als ik eraan denk wat ik met Het Wiebelpaard al allemaal heb mogen bereiken en wie ik daardoor heb ontmoet. Daar ben ik heel dankbaar voor. 

Heb je voldoende klanten? Zou je daarin iets willen veranderen, zo ja wat?

Klagen mag ik niet van mijzelf met de groei die we hebben, maar eerlijk zijn vind ik ook belangrijk dus, ja er mogen zeker nog meer klanten bij. We leveren natuurlijk geen dienst, dus het is niet dat je agenda op een gegeven moment is volgepland. Ik zou graag nog meer evenementen draaien. 

Heb je wel eens iets bijzonders/geks/grappig meegemaakt met een klant?

Wat ik vooral bijzonder vind is de connectie en het contact wat ik heb met klanten, vooral via Instagram is dit ontstaan. Ik vond het zo bijzonder dat mensen echt gericht naar mij toe kwamen op Equiday, bijvoorbeeld. Dat ze even kwamen vertellen dat ze het zo tof vinden wat ik doen en hoe ik ben gegroeid. 

Wie is jouw grootste inspiratiebron en waarom?

Heel eerlijk, dat ben ik zelf. Ik wil iets en dan gebeurd dat ook. Soms duurt dat lang, soms is er geen budget voor, maar uiteindelijk vind ik wel een weg en doe ik wat ik wil. Als ik vroeger ergens niet fijn werkte dan nam ik ontslag en ging ik ergens anders werken. Je moet altijd kiezen voor je eigen geluk! Natuurlijk zijn er andere ondernemers met wie ik graag contact heb, maar ik kijk naar niemand op en vind het juist mooi om iedereen in zijn eigen kracht en originaliteit te zien. 

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Momenteel is dat vooral door echt te sparren met andere ondernemers op zakelijk gebied. Door meteen in de actiemodus te gaan als ik iets bedenk en dingen uit te zoeken en te organiseren, zoals met de Horses & High Tea. Op paardengebied doe ik momenteel de opleiding tot RuiterCoach. Ik weet nog niet precies wat mij dit gaat brengen, maar alle informatie tot mij krijgen en daar mijn eigen visie op loslaten vind ik geweldig. Ik volg graag cursussen en lees mij veel in. Ik ben een echte doener en onderzoeker. 

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

Go for it! Laat je niet tegenhouden, niet door anderen en ook niet door je eigen gedachten. Blijf altijd kritisch naar jezelf en vraag jezelf af hoe origineel je bent. Hoe ga jij ervoor zorgen dat jij iets verkocht krijgt en met welke visie en passie ga je dit doen? Als jij dat helder hebt voor jezelf, dan kom je er wel. Besef dat het hard werken is en dat je zeker niet meteen rijk bent, maar dat alle investeringen het helemaal waard zijn! 

Melanie Smulders – Het wiebelpaard