fbpx

Halverwege 2020 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf Paardenmeisje 2.0. Die naam komt voort uit, zoals ik het noem, mijn tweede leven als paardenmeisje. Ik heb vanaf mijn 6e jaar paardgereden, eerst op een manege, later op een fokkerij en handelsstal. Rond mijn 20e jaar ben ik daar mee gestopt. 

Van burn-out naar eigen bedrijf

In 2018 kreeg ik een burn-out en kwam daarmee weer terug bij de paarden. Ik vond daar mijn rust en dat ging van Shetlanders knuffelen, naar rijden op een manege naar een bijrijdpaard. Wat me opviel was dat de paardenwereld zo enorm veranderd was sinds ik er in terug was en dat er veel meer hippische beroepen waren ontstaan.

Daarom begon ik halverwege 2020 een YouTube kanaal waarin ik meeliep met diverse beroepen, met als doel een beroep te vinden wat ik zelf ook zou willen doen. Via mijn moeder, die een hondenschool heeft en daarvoor onder andere de opleiding tot begeleider hersenwerk voor honden gedaan heeft, ontdekte ik hersenwerk voor paarden en maakte daar ook een video over. Er ging een wereld voor me open waarin ik de lichaamstaal van paarden leerde kennen, veel uitgebreider dan ik die ooit gekend had. Ook zag ik hoeveel plezier paarden en eigenaren erin hadden en besefte ik hoe mooi dit aansloot bij het natuurlijke gedrag van het paard. Daarom besloot ik de opleiding Begeleider hersenwerk voor paarden te doen, wat me sinds december 2020 bevoegd maakt om door middel van lessen en workshops ook andere paardenliefhebbers kennis te laten maken met de mooie wereld van hersenwerk!


Hersenwerk voor paarden

In Nederland zijn er nog maar weinig gediplomeerden op dit gebied. We zijn in totaal met 5 keurmerk begeleiders op dit moment, mooi verspreid over Nederland. Dat maakte het voor mij nog duidelijker dat ik deze opleiding echt wilde gaan doen. Elk paard verdient hersenwerk is de slogan en mijn missie is daarom ook om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met hersenwerk voor paarden.

Ik heb in de relatief korte tijd dat ik dit doe, al vele mooie resultaten mogen zien. In de lessen en workshops vertaal ik eigenlijk de lichaamstaal die het paard laat zien, voor de eigenaar. Bij veel eigenaren biedt dit veel meer inzicht in hun paard en geeft het ook veel meer begrip. Omdat paarden echt zichzelf mogen zijn en niet gecorrigeerd worden, ontstaan bijzondere momenten. Zo heb ik samen met klanten al meerdere keren met een brok in mijn keel gestaan.

Onzekere of getraumatiseerde paarden die ineens voor zichzelf op durfden te komen maar ook een nerveuze volbloed die na de sessie in alle rust ging slapen, iets dat zijn eigenaren overdag nog nooit van hem gezien hadden.


Tijd nodig

Ik ben opgegroeid op een boerderij, dus een combinatie van buitenleven en ondernemerschap is voor mij niet onbekend. Toch had ik even tijd nodig om erachter te komen, afgelopen jaren werkte ik vooral in marketing gerelateerde beroepen en momenteel werk ik naast mijn bedrijf nog steeds in loondienst als Projectmanager Educatie bij een ICT-bedrijf. Het was ook een flinke drempel om voor mezelf te beginnen, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Heerlijk om eindelijk zelf te kunnen bepalen hoe mijn website er uit ziet, hoe ik mijn tijd verdeel, hoe ik mezelf presenteer op social media en noem het allemaal maar op!

Opstarten in lockdown

Ik houd van experimenteren en merk sinds ik onderneem dat ik creatiever ben dan ik ooit gedacht had. Toen een loopbaancoach me een paar jaar geleden zei dat ik creatief was, ontkende ik dat, maar ik moet haar toch gelijk geven. Denken in mogelijkheden, out-of-the-box denken, heerlijk vind ik het.

Toen ik mijn diploma haalde, belandden we meteen midden in een strenge lockdown. Lastig dus om fysieke workshops te gaan volgen en daarom stampte ik in 3 weken een online cursus via Instagram uit de grond. Zelf had ik via één van mijn inspiratiebronnen, toponderneemster Charlotte van ’t Wout (@celinecharlotte op Instagram), diverse cursussen via Instagram gevolgd, dus waarom kon ik dat niet voor hersenwerk voor paarden maken? En het werkte!

Zou ik nu dingen anders doen? Ja zeker. De inhoud van de cursus was als ik erop terugkijk goed, maar mistte een stuk concrete praktijk. Mijn nieuwe online cursus is daarom veel praktischer ingesteld. Zo heb extra videomateriaal opgenomen met praktijkvoorbeelden en de videobeelden zijn afwisselender dan alleen mijn hoofd pratend voor de camera. Daarnaast combineer ik het met e-mail omdat je anders heel afhankelijk bent van het Instagram algoritme. 

Toch heb ik ervan geleerd om gewoon te doen en heb ik dus geen spijt van hoe ik zo mijn bedrijf ben gestart.

Hulp durven vragen

Het stuk creativiteit dat ik noemde kan heel handig zijn, maar is ook mijn valkuil. Soms zijn er zoveel plannen te bedenken, zoveel producten en diensten die ik aan zou kunnen bieden, maar ook zoveel manieren om het te promoten dat ik zelf door de bomen het bos niet meer zie. 

Ik merk dat ik er dan bijna dag en nacht ermee bezig ben, maar dat het allemaal net niet af komt. Ontzettend fijn is het om dan te sparren met een mede (paarden)ondernemer is of bijvoorbeeld een externe businesscoach, het schept zoveel duidelijkheid. Laatst had ik voor mijn website en mijn marketing, een call met een hippisch marketing adviseur. Dat gaf me mijn volledige helderheid en focus terug. Stukje bij beetje leer ik zo om niet te denken dat ik alles alleen op moet lossen, hulp durven vragen blijkt veel effectiever.

Toekomst

Momenteel werk ik nog 4 dagen in loondienst, maar ik zou dat heel graag verminderen. Om te beginnen naar 3 dagen en uiteindelijk zou ik zelfs helemaal voor mezelf willen werken. Om dat alleen met hersenwerk te doen zal een uitdaging worden. De discipline is nog relatief onbekend en zit nog erg in het ‘natuurlijk paarden houden’ hoekje, terwijl het ook voor sportpaarden van grote toegevoegde waarde kan zijn. Van de andere kant liggen er juist daardoor ook veel kansen.

Als toevoeging op hersenwerk, staan er nog diverse andere opleidingen en cursussen op de planning. Dit om te zorgen voor een breder en completer aanbod. Uiteraard zorg ik ervoor dat alles elkaar daarin aanvult. Zo staat bijvoorbeeld een workshopweekend Kalmerende Signalen van Paarden en Speurwerk met Paarden van Rachaël Draaisma op de planning. 

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Mezelf ontwikkelen doe ik heel graag en is denk ik een must voor elke (startende) ondernemer. Blijf jezelf continu ontwikkelen en blijf om je heen kijken. Dat hoeft niet alleen binnen de paardenwereld te zijn, kijk ook eens naar concepten die buiten de paardenwereld goed werken en probeer ze te vertalen naar jouw onderneming. Wees niet te bang en volg gewoon jouw gevoel, dan ga je optimaal van het ondernemerschap genieten!

Patricia Groenewegen – Paardenmeisje 2.0