fbpx

Als kind schreef ik al in vriendenboekjes bij wat ik wilde worden:

  • Eigen paardenwinkel
  • Moeder
  • Eigen zaak
  • Trouwen met …
  • Eigen manege

Kortom, het ondernemen zat er al vroeg in (okay, het huwelijk en moederschap ook). Tel daar het volgende bij op: een hekel hebben aan iets opgelegd krijgen, slecht in aanpassen en stronteigenwijs zijn. Kortom, een ondernemer in hart en nieren.

Vanuit welke passie ben je je bedrijf begonnen?

Ook de passie voor paarden heb ik niet van vreemden. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet op de manege en als baby ging ik al mee op wedstrijd. Jarenlang heb ik de onderneming ‘Pret Met Een Shet’ gehad: mennen, lange teugel rijden, springen, dressuur, spelletjes, buitenritjes, bixie, pony’s beleren, keuringen, enzovoort. Daarna kwamen de grotere pony’s, het uitgaan, trekpaard Jos en de KWPN’ers. 

Wat geeft je energie en plezier in het ondernemerschap?

Op school was ik altijd al goed in rekenen. Ik ben wat je noemt een echte cijfer nerd! Je kan mij echt blij maken met werken in Excel, maar ook met spelletjes als Sudoku. Deze drie passies (ondernemen, paarden en cijfers) komen allemaal samen in mijn onderneming Paard en Winst.

Dingen die Paard en Winst uniek maken zijn:

  • Realistisch optimisme (positief, maar bovenal eerlijk)
  • Toegankelijk (makkelijk bereikbaar en altijd in voor een praatje)
  • Praktisch (dingen makkelijk en efficiënt maken)

Ik geloof dat winst maken noodzakelijk is voor het kunnen leven van jouw paardenpassie en dat als je iets echt wilt, het lukt. Ik zie supermooie dingen gebeuren bij mijn klanten en ben dankbaar dat ik daar een bijdrage aan kan leveren door hun grip op cijfers te laten krijgen. Het is echt super leuk om bij allemaal ondernemers over de vloer te komen. Gezellig te kunnen kletsen over paarden, het ondernemen en cijfers!

Wat vind je lastig of moeilijk aan het ondernemerschap?

De grootste uitdaging vind ik de verdeling tussen werken en privé. Naast ondernemer ben ik ook moeder en het is een cliché, maar het gaat echt veel te snel! Van beide geniet ik onwijs veel, maar het is een uitdaging om beide zo goed mogelijk te doen.

Welke werkzaamheden deed je voordat je je eigen bedrijf begon?

Op 1 maart 2010 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel met trekpaard Jos (heel lachwekkend voor niet paardenmensen. Oeps!). Het begon met huifkartochten en later kwamen er ponylessen met Shetlanders bij: Shetlanderij van Liemeer (www.pretmeteenshet.nl). De boekhouding vind ik altijd al leuk om te doen, dus werkte ik naast de pony’s ook als financieel medewerker op kantoor. Daarnaast hielp ik ook steeds meer lokale ondernemers met hun boekhouding. Het was leuk en afwisselend, maar toch baalde ik als ik weer de regen in moest en vond ik het kantoorwerk soms ook saai. 

Kun je iets vertellen over je niche en waarom je hiervoor gekozen hebt?

Toen kreeg ik de meest geweldige tip ooit: kies een niche! Natuurlijk lag ‘hippische ondernemers’ voor de hand, ik was dat immers zelf al. Wel vroeg ik me af of ik daar wel voldoende geld mee kon verdienen. Sloot ik dan niet andere ondernemers uit? Onder het mom van ‘niet geschoten is altijd mis’, ben ik er gewoon voor gegaan! Dit heeft geleid tot mijn huidige onderneming: Paard en Winst.

De ponylessen doe ik niet meer, Jos is met pensioen, ik werk niet meer elders op kantoor en richt me nu volledig op Paard en Winst. Het enige wat ik nog wel doe is af en toe met de pony’s op locatie komen, omdat dit ook gewoon superleuk werk is! 

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Als ondernemer werk ik veel samen met andere ondernemers. Ik geloof namelijk dat je samen meer kan bereiken. Als ik iets niet leuk vind of er minder goed in ben, dan besteed ik dit uit. Dit kan ik ook alle ondernemers aanraden! Daarnaast leer ik regelmatig bij. Zo heb ik Profit First Professionals gevolgd bij Femke Hogema en de Zakelijke Succes Academie bij Bart van den Belt. Juist omdat zij geen hippische ondernemers zijn, is het zo leerzaam! Je kan namelijk heel veel leren van andere branches.

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

Als laatste wil ik nog een tip geven aan alle startende ondernemers: pak je boekhouding meteen goed aan! Ja, ik weet dat je het bijhoudt omdat het nu eenmaal moet, maar je kan echt heel veel waardevolle informatie uit je boekhouding halen. Zo kan je zien waar je je geld aan uitgeeft en jezelf daarna de vraag stellen: kan je minder uitgeven? Zijn er abonnementen die je kunt opzeggen? 

Ook kan je zien waar je je geld mee verdient. Waarvan kan je meer verkopen en waarmee kan je beter stoppen? Op basis van cijfers uit het verleden kan je ook een voorspelling maken voor de toekomst en kan je dus uitrekenen hoeveel geld je moet reserveren voor de Belastingdienst en hoeveel salaris je jezelf kan uitkeren.

Susanne Blijleven – Bos – Paard en Winst